Door een gezonde levensstijl te leiden en gezonde voeding te eten, kunnen mensen hun kans op het ontwikkelen van tandheelkundige aandoeningen aanzienlijk verminderen. In dit artikel bespreken we enkele zaken die van invloed kunnen zijn op het gebit. Daarnaast geven we een aantal tips over hoe dit eventueel voorkomen zou kunnen worden.
Ontstoken tandvlees
Een slechte mondhygiëne kan leiden tot tandvleesontsteking (parodontitis), die schadelijk is voor het tandvlees en de tanden. Ook kan het ontstaan door etensresten die onder het tandvlees vast blijven zitten. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen en dit alles kan ervoor zorgen dat het tandvlees gaat irriteren en ontsteken. Daarnaast kunnen bacteriën die in de mond aanwezig zijn zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en infecties veroorzaken.
Roken
Er is wetenschappelijk bewezen dat er een duidelijk verband is tussen roken en tandvleesproblemen. Mensen die roken zijn vaak vatbaarder hiervoor en ontwikkelen deze problemen op jongere leeftijd dan niet-rokers. Tandvleesproblematiek laat vaak als eerste bloedend tandvlees zien, echter als de persoon in kwestie rookt, dan zal het tandvlees vaak minder snel gaan bloeden door de nicotine. Wat men ziet is dat deze problemen vaak later worden ontdekt en dan is er vaak al sprake van aangedane tanden en kiezen en het kaakbot. Stoppen met roken kan voorkomen dat de mondgezondheid verder verslechtert.
Alcohol
Ook het gebruik van alcohol kan de mondhygiëne negatief beïnvloeden. Alcoholische dranken drogen de mond uit omdat alcohol vocht afdrijvend is. Wanneer er geen speeksel wordt aangemaakt heeft dit invloed op de bacteriële huishouding in de mond. Dit kan leiden tot een slechte adem en parodontitis. Daarnaast kan alcohol ook het tandglazuur aantasten omdat dit over het algemeen een hoge zuurgraad heeft. Een hoge zuurgraad betekent een lage PH-waarde en dat is slecht voor het gebit. Minderen met het gebruik van alcohol kan dus lonen als het aankomt op de mondhygiëne.
Tips voor een gezond gebit
Om de kans op (cariës) en parodontitis te verkleinen, is het belangrijk om een goede mondhygiëne te hebben. Dit houdt in dat het gebit regelmatig moet worden gepoetst (minimaal twee keer per dag) en het liefst elektrisch. Verder is het gebruik van tand floss of een mondspoeling aan te raden. Daarnaast is het belangrijk om suikerrijke voeding en snacks te beperken. Natuurlijk kan er heus wel eens iets lekker worden gegeten, maar alles met mate.
Afbeelding: Unsplash